donderdag, 13 oktober 2016 09:21

Vervoer in Nederland

Transport in de wereld Transport in de wereld World wide web

De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) is per 1 juli 2015 en per 1 juli 2016 in werking getreden. De wet moet voorkomen dat een werknemer wordt onderbetaald. Onderbetaling wil zeggen dat de werknemer een vergoeding ontvangt die lager is dan het minimumloon of het loon op grond van een cao. De werknemer heeft de mogelijkheid de werkgever of opdrachtgever van zijn werkgever aan te spreken. Naast de werkgever of opdrachtgever is de naast hogere opdrachtgever (bijvoorbeeld de opdrachtgever van de opdrachtgever als er sprake is van een keten van opdrachtgevers) mede aansprakelijk voor betaling van een vergoeding voor de verrichte arbeid ter grootte van het verschuldigde loon.

De vervoersovereenkomst

Vervoeren van goederen of doen vervoeren van goederen

De aanpassing van het BW is van toepassing op vervoer van goederen over de weg, maar ook op het doen vervoeren van goederen over de weg. Het maakt dus niet uit of een werkgever zelf chauffeurs in dienst heeft of dat een opdrachtgever een expediteur inschakelt, die vervolgens een of meerdere vervoerders inschakelt. De werkgever, expediteur en vervoeder(s) kunnen allen aansprakelijk worden gesteld, indien een chauffeur een loon ontvangt dat lager is dan het minimumloon, loon volgens de arbeidsovereenkomst of loon volgens de cao.

Meerdere opdrachtgevers

Het kan zijn dat een chauffeur te maken heeft met vervoer van goederen, waarbij zijn werkgever opdrachten heeft aangenomen van verschillende opdrachtgevers en de goederen van de diverse opdrachtgevers in dezelfde rit worden vervoerd. In dat geval zijn zowel de werkgever als de verschillende opdrachtgevers aansprakelijk. De chauffeur kan elke partij aanspreken indien hij onderbetaald wordt.

Is er sprake van gecombineerd vervoer, dan wil dat niet automatisch zeggen dat er 1 overeenkomst van toepassing is waarin het gecombineerd vervoer geregeld is. Als er per deel van het vervoer, dus per trein, schip, vliegtuig of auto, een separate overeenkomst van toepassing is, geldt de ketenaansprakelijkheid voor het vervoer van goederen over de weg.

Verrichten van de arbeid in Nederland

De ketenaansprakelijkheid is van toepassing indien de arbeid in Nederland wordt verricht. Het maakt daarbij niet uit welk recht van toepassing is op de arbeidsovereenkomst. Dit geldt niet indien een buitenlandse chauffeur alleen in Nederland op doorreis is en dus niet laadt en/of lost. Er wordt dan wel gewerkt in Nederland, maar er zijn dan te weinig aanknopingspunten bij het Nederlandse recht, zeker wanneer de werkgever of opdrachtgever niet in Nederland is gevestigd.

Voorbeeld

Een poolse vrachtwagenchauffeur vervoert goederen in Nederland. De chauffeur is in dienst bij een Pools uitzendburo. De chauffeur vervoert de goederen namens een Nederlandse expediteur. Deze expediteur is aansprakelijk, als de Poolse chauffeur voor het vervoer van de goederen in Nederland minder verdient dan het verschuldigde loon. De chauffeur kan dan de expediteur aanspreken voor nabetaling van het te lage loon.

Timmermans Verzekeringen Logo

  • Adres

   Mathildastraat 48
   4901 HC Oosterhout
   Nederland

   0162-427528
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Ma – Vr: 08:30 – 17:00

   Social Media