donderdag, 12 januari 2017 19:41

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor verenigingen en stichtingen

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering biedt de voormalige, huidige en toekomstige bestuurders en toezichthouders van verenigingen en stichtingen bescherming tegen aanspraken op hun privévermogen. Bestuurders en toezichthouders kunnen hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld, hetgeen wil zeggen dat elke persoon afzonderlijk kan worden aangesproken voor de totaal te verhalen vermogensschade, ook al is deze (mede) veroorzaakt door een medebestuurder of -toezichthouder.

Tegenwoordig weet de rechter steeds beter de weg naar het privévermogen van bestuurders en toezichthouders te vinden. Als gevolg hiervan is een goede bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering steeds meer een noodzaak geworden. Niet alleen groeit het aantal claims tegen bestuurders en toezichthouders, maar wat met name opvalt is dat steeds hogere schadevergoedingen worden verlangd en door de rechter worden toegewezen.

Bevoegdheden bestuur

De oud voorzitter van een stichting wordt aansprakelijk gesteld door de stichting voor de schade die de stichting denkt te lijden als gevolg van het handelen van de oud voorzitter. De oud voorzitter zou destijds in strijd met de statuten zonder goedkeuring van de andere bestuursleden de arbeidsvoorwaarden van de algemeen directeur hebben aangepast. De claim is � 5,5 mio, bestaande uit de extra kosten van de toegezegde regeling. In de statuten was bepaald dat slechts het voltallige bestuurd bevoegd was tot het vaststellen en aanpassen van arbeidsvoorwaarden. De oud voorzitter wordt vanwege deze bepaling verweten ernstig verwijtbaar te hebben gehandeld. Er is geen formeel delegatiebesluit en om die reden heeft de oud voorzitter een lastige bewijspositie. Namens de oud voorzitter wordt het verweer gevoerd dat er geen sprake is van een ernstige verwijtbaarheid en het causaal verband ontbreekt.

Kredietwaardigheid contractpartner

Een vereniging besluit nieuwe geavanceerde velden aan te leggen waarop geen algen kunnen groeien en waardoor de begroting voor onderhoudskosten aanzienlijk omlaag kan. De vereniging betaalt een groot deel van de contractsom aan. Tijdens de eerste week van de aanleg van het veld gaat het gespecialiseerde bedrijf, dat is aangeraden door de penningmeester, failliet en is de vereniging haar volledige aanbetaling kwijt. De vereniging stelt alle bestuursleden aansprakelijk, omdat zij de kredietwaardigheid van het bedrijf onvoldoende hebben gecontroleerd en alleen zijn afgegaan op het advies van de penningmeester, die bevriend blijkt te zijn met de eigenaar van het failliete bedrijf.

Meer in deze categorie: Vervoer in Nederland »
Timmermans Verzekeringen Logo

  • Adres

   Mathildastraat 48
   4901 HC Oosterhout
   Nederland

   0162-427528
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Ma – Vr: 08:30 – 17:00

   Social Media