maandag, 03 mei 2021 11:14

Polderblindheid

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Polderblindheid ontstaat door afwezigheid van prikkels die er voor zorgen dat je alert blijft tijdens het rijden. Saaie rechte wegen en een eentonig landschap kunnen er voor zorgen dat je als bestuurder minder snel reageert op onverwachte gebeurtenissen in het verkeer met als gevolg soms hele nare ongevallen, regelmatig met letsel tot gevolg. De wegen waarop dit vaak voorkomt zijn de Nederlandse polderwegen. Vandaar ook de naam ‘polderblindheid’.

Combinatie van factoren

Polderblindheid komt meestal voor op rustige wegen buiten het hoofdwegennet en kan ontstaat door een aantal factoren of een combinatie daarvan:

  • Bij bekendheid van een bepaalde weg kan onoplettendheid en laconiek rijden ontstaan. Hierdoor kunnen nieuwe elementen zoals een medeweggebruiker gemakkelijk over het hoofd worden gezien.
  • Doordat kruispunten meestal haaks op elkaar staan en de snelheid van de aankomende voertuigen ongeveer gelijk is, kunnen de voertuigen langere tijd, of zelf volledig voor elkaar verborgen blijven achter de deurstijl of spiegels.
  • Door eentonigheid van wegen kunnen gedachten afdwalen of wordt afleiding gezocht in mobiele telefoon, eten en drinken, etc.
  • Als een landschap veel externe prikkels veroorzaakt, bijvoorbeeld om het erg mooi is of door bijzondere gebouwen, kan de aandacht van de weg worden gehaald.
  • Hoge bermbegroeiing kan er voor zorgen dat het verkeer op een kruispunt aan het zicht wordt onttrokken.
  • Veel kruispunten in poldergebied liggen op dijken. Doordat het verkeer op de dijk zich hoger bevindt dan het verkeer onder aan de dijk, bestaat de kans dat er over het dak van een voertuig heen wordt gekeken.
  • Een laagstaande zon ontneemt veel zicht, maar de schittering kan er ook voor zorgen dat een medeweggebruiker totaal aan het zicht wordt onttrokken. Dit zelfde geldt voor weerspiegeling van een nat en glad wegdek.

 

Oplossingen

Alertheid en bewust aan het verkeer deelnemen is de beste oplossing tegen polderblindheid. Hieronder geven wij nog een aantal aanvullende preventieve tips:

  • Telefoongebruik, eten en drinken en bedienen navigatie of boordcomputer moeten zoveel mogelijk worden voorkomen, om de aandacht op de weg te houden.
  • Het dragen van een zonnebril of een bril met polariserende glazen kan bijdragen aan een beter zicht op de weg.
  • Benader kruispunten voorzichting. Je hoeft namelijk zelf geen last te hebben van polderblindheid, maar de medeweggebruiker mogelijk wel. De gevolgen hiervan zijn dan hetzelfde.
  • Informeer de wegbeheerder ( vaak gemeente of provincie ) over te hoge bermbegroeiing.
Gelezen: 2027 keer Laatst aangepast op maandag, 03 mei 2021 13:22
Timmermans Verzekeringen Logo

    • Adres

      Mathildastraat 48
      4901 HC Oosterhout
      Nederland

      0162-427528
      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

      Ma – Vr: 08:30 – 17:00

      Social Media