woensdag, 16 december 2020 12:19

8 nieuwe wetten in 2021 voor MKB

 1. Baan gerelateerde Investeringskorting (BIK)

Om werkgevers te helpen toch te investeren in (en na) coronatijd is er vanaf 2021 de Baan gerelateerde Investeringskorting (BIK).

Als je een investering doet, zoals de aankoop van een nieuwe machine, zonnepanelen of een elektrische bestelauto, krijg je korting die je kunt verrekenen met je loonheffingen.

Korting op je investering

De korting is:

 • 3 procent bij investeringen tot 5 miljoen euro per kalenderjaar.
 • 2,44 procent bij investeringen boven 5 miljoen euro per kalenderjaar.

Het moet gaan om minimaal 1.500 euro per bedrijfsmiddel en 20.000 euro per aanvraag. De investeringskorting geldt alleen voor nieuwe investeringen in bedrijfsmiddelen waarvan de investeringsverplichting is aangegaan op of na 1 oktober 2020. 

Je moet de investeringen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 helemaal hebben betaald en binnen 6 maanden na betaling ook gebruiken.

 1. MKB krijgt hulp bij omscholing personeel

Kun je moeilijk aan geschikt personeel komen? Of wil je personeel (laten) omscholen? Dan kun je in 2021 mogelijk hulp krijgen van de overheid.

In 2021 investeert het kabinet namelijk in het omscholen van personeel naar beroepen in sectoren waar een tekort is aan arbeidskrachten. Ook wel krapteberoepen genoemd. Om welke beroepen het precies gaat is nog niet bekend.

50 procent omscholing vergoed

Naast krapteberoepen gaat het om banen die nodig zijn om de klimaat- en energietransitie uit te voeren. Als je een werknemer wil (laten) omscholen, betaal je zelf de helft van de kosten van het omscholingstraject. De overheid betaalt de andere helft.

 1. Nieuw minimumloon 2021

Het minimumloon in 2021 voor volwassenen vanaf 21 jaar is 1.684,80 euro bruto per maand. Dat is een kleine stijging ten opzichte van 2020.

Het minimumjeugdloon stijgt daarmee ook.

 1. Vrije ruimte WKR aangepast

De vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) wordt aangepast in 2021. Daardoor heb je minder ruimte om je werknemers belastingvrij bepaalde werkmiddelen, cadeaus of vergoedingen te geven.

Aanpassingen vrije ruimte WKR

 • De vrije ruimte voor het fiscale loon tot en met 400.000 euro gaat terug naar 1,7 procent. In 2020 was dit percentage tijdelijk 3 procent in verband met de coronamaatregelen.
 • Het percentage boven de 400.000 euro gaat op 1 januari 2021 omlaag naar 1,18 procent van de loonsom. Dit was 1,2 procent.

Buiten de vrije ruimte om kun je bepaalde dingen wel belastingvrij blijven geven als die vallen onder de 'gerichte vrijstellingen' van de WKR. Zo is er in 2021 ook een extra vrijstelling voor bepaalde scholingskosten.

 1. Alleen vergoeding voor gemaakte reiskosten

Veel werkgevers betalen een vaste reiskostenvergoeding aan hun werknemers. Als reiskosten niet worden gemaakt, bijvoorbeeld omdat werknemers veel thuiswerken, mag je vanaf 1 januari niet meer belastingvrij een vergoeding geven.

Het door laten lopen van de vaste reiskostenvergoeding werd in 2020 nog toegestaan door de belastingdienst uit coulance voor de nieuwe werksituatie die ontstond door corona.

Aanpassing reiskostenvergoeding WKR

 • Je mag in 2021 alleen reiskosten onbelast vergoeden voor de dagen dat je werknemer daadwerkelijk naar zijn werk reist.
 • Alleen als de werknemer in een kalenderjaar minstens 36 weken of 128 dagen naar de vaste werkplek reist, heeft hij recht op een onbelaste vaste reiskostenvergoeding.
 1. Compensatie transitievergoeding 2021

Vanaf 1 januari 2021 kun je ook compensatie krijgen voor betaalde transitievergoedingen na bedrijfsbeëindiging door pensioen of overlijden.

Om in aanmerking te komen voor deze compensatie moet je voldoen aan 3 voorwaarden:

 • Je ontslaat werknemers omdat je onderneming is beëindigd vanwege pensioen of overlijden.
 • Je onderneming heeft op 1 januari in het jaar van de beëindiging minder dan 25 werknemers in dienst.
 • De vergoeding was verschuldigd in een periode van zes maanden voor het ontslag, of negen maanden na het ontslag.

Als ondernemer met personeel kon je sinds 1 april 2020 ook al compensatie aanvragen bij het UWV wanneer je een langdurig zieke of arbeidsongeschikte werknemer ontslaat of hebt ontslagen. 

Er zou ook compensatie komen na bedrijfsbeëindiging door ziekte van jou als werkgever, maar deze regeling is voorlopig uitgesteld.

 1. Geen strafheffing voor vervroegde uittreders

In 2021 is er een tijdelijke vrijstelling van de regeling vervroegd uittreden (RVU-regeling). Je kunt daardoor afspraken maken met je werknemer om eerder te stoppen met werken zonder dat je een strafheffing moet betalen.

Het gaat om werknemers die niet gezond kunnen doorwerken tot hun AOW-leeftijd. Bijvoorbeeld werknemers die zwaar werk doen, waardoor ze niet gezond kunnen doorwerken tot aan hun pensioen.

 1. Startup krijgt sneller verblijfsvergunning personeel

Jonge innovatieve bedrijven (startups) worden geholpen om belangrijk buitenlands personeel aan te nemen. Als je een startup hebt kun je door de nieuwe regeling sneller een verblijfsvergunning voor kennismigranten krijgen.

Vaak kunnen startups nu niet het salaris betalen dat vereist is voor een snellere procedure voor een verblijfsvergunning voor de kennismigrant. Het salariscriterium voor de verblijfsvergunning is nu lager.

Timmermans Verzekeringen Logo

  • Adres

   Mathildastraat 48
   4901 HC Oosterhout
   Nederland

   0162-427528
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Ma – Vr: 08:30 – 17:00

   Social Media