woensdag, 24 juni 2020 08:41

Cybercrime staat u hier wel eens bij stil ?

Omdat steeds meer medewerkers thuiswerken en van hun (prive)computer en internet afhankelijk zijn, voeren criminelen meer phishing- en malwareaanvallen uit. Daarmee proberen zij gevoelige informatie van gebruikers buit te maken. Die aanvallen werden volgens Europol tijdens het hoogtepunt van het covid-19 virus snel geraffineerder en complexer.

Bij aanvallen met gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, slaan criminelen sneller toe. Er zit minder tijd tussen de besmetting van de computer van slachtoffers met de schadelijke software en de activatie ervan.

Bedrijven zijn zich gelukkig steeds meer bewust van de digitale gevaren die zij lopen en de impact die hacking, cyberafpersing en ransomware kunnen hebben op hun organisatie. Het gevolg is dat er extra maatregelen worden genomen om vormen van cybercrime te voorkomen. Goed nieuws, want hierdoor daalt het aantal ICT-veiligheidsincidenten door een aanval van buitenaf. 

Het aantal door bedrijven genomen cybersecuritymaatregelen neemt steeds verder toe. Het installeren van antivirussoftware, gebruik van sterke wachtwoorden en het opslaan van gegevens op een andere fysieke locatie zijn de meest gebruikte securitymaatregelen. Met name grote bedrijven doen er steeds meer aan om te voorkomen dat hun bedrijf aangevallen wordt, maar ook middelgrote bedrijven maken een inhaalslag.


Wat kunt u doen om een cyberaanval te voorkomen?

Om de digitale gevaren te minimaliseren is het belangrijk om de digitale veiligheid te vergroten. Hoe doet u dit? We zetten tien tips voor u op een rij :

  1. Zorg voor goede antivirussoftware
  2. Installeer regelmatig software-updates
  3. Gebruik sterke wachtwoorden
  4. Open geen berichten en bestanden van verdachte afzenders
  5. Klik niet zomaar op vreemde links
  6. Controleer altijd de URL en het certificaat van een website
  7. Maak een back-up van je bestanden
  8. Bespreek de risico’s met jouw personeel
  9. Betaal geen losgeld
  10. Denk na over een mogelijke cybercrimeverzekering
  11. Is de netwerkverbinding voldoende beveiligd, of moet u overschakelen op een VPN (virtual private network)?
    Zo’n VPN-verbinding versleutelt je internetverkeer, om te voorkomen dat buitenstaanders zomaar toegang kunnen krijgen tot de informatie die u verstuurt of ontvangt. 
  12. Stel richtlijnen op voor de beveiliging en overdracht van informatie. Denk bijvoorbeeld aan de privacywetgeving omtrent gegevens van klanten; die kun je niet zomaar thuis op een privélaptop opslaan. En ga prudent om met de informatie die je anders dan normaal nu opeens bespreekt in groepsapps en videochats.
Timmermans Verzekeringen Logo

    • Adres

      Mathildastraat 48
      4901 HC Oosterhout
      Nederland

      0162-427528
      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

      Ma – Vr: 08:30 – 17:00

      Social Media