maandag, 15 maart 2021 15:03

Accu’s en batterijen vergroten kans op woningbrand

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Televisies, smartphones, spelcomputers, elektrische fietsen… wist je dat er in een gemiddeld huishouden meer dan 110 batterijen en accu’s liggen? Waar veel mensen niet over nadenken is dat dit ook risico’s met zich meebrengt. 

Elektrische apparaten

In 2019 werd er 64427 keer een beroep gedaan op de inboedel- en opstalverzekering na brandschade. Een jaar eerder lag het aantal schadeclaims nog op 80582. Dat blijkt uit de nieuwe Risicomonitor Woningbranden die is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland en Stichting Salvage. Hoe vaak er in 2020 een beroep is gedaan op de inboedel- en opstalverzekering na brandschade is nog niet bekend.  Wat we wel weten is dat het aantal brandmeldingen in Nederland in 2020 met 25% gestegen. Ten opzichte van voorgaande jaren zijn er tijdens de coronacrisis meer meldingen van kleine branden geweest bij de brandweer. Waar er normaal gesproken rond de 440 meldingen per maand zijn, ligt dit aantal in 2020 op 550 meldingen per maand. Een flinke toename dus.

Doordat veel mensen thuiswerken, zijn er thuis meer apparaten aangesloten. Denk aan de laptop, extra schermen, smartphone en de huishoudelijke apparaten. Er wordt in huis meer elektronica (en energie) gebruikt. De apparaten die aan staan, kunnen oververhit raken. 

Maar denk ook aan smartphones die in brand vliegen terwijl ze ’s nachts aan de oplader liggen. Of elektrische fietsen die in de schuur aan de oplader staan en vlamvatten. De schade kan enorm zijn.

Gevaar van oplaadbare batterijen

De oorzaak is de zogeheten lithium-ion batterijen. Dit is een oplaadbare accu die bijvoorbeeld gebruikt wordt in elektrische fietsen, elektrisch speelgoed, smartphones en tablets. In lithium-ion batterijen zit in verhouding veel meer energie dan in een standaard penlitebatterij. Daarom is het belangrijk om veilig om te gaan met apparaten die voorzien zijn van dit type batterij.

 

Hierbij geven we je 5 tips:

 • Gebruik alleen de originele oplader van het apparaat.
 • Is het apparaat beschadigd, bijvoorbeeld doordat je het hebt laten vallen? Dan is de kans groter op brand. Laat defecte accu’s niet binnen staan en lever deze zo snel mogelijk in bij een inleverpunt.
 • Laad apparaten bij voorkeur overdag op.
 • Haal de stekker eruit als het elektrische apparaat volledig is opgeladen.
 • Zorg dat er een rookmelder is in de ruimte waar je het apparaat oplaadt. Dus ook in de schuur!

 

Mocht het toch misgaan, dan wil je uiteraard goed verzekerd zijn. Met een opstalverzekering en inboedelverzekering ben je verzekerd tegen brandschade. Let op, niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schades. Wilt u meer informatie over uw opstal- en/of inboedelverzekering neem dan contact op met een van onze adviseurs.

 

Gelezen: 144 keer Laatst aangepast op maandag, 15 maart 2021 15:14
Timmermans Verzekeringen Logo

  • Adres

   Mathildastraat 48
   4901 HC Oosterhout
   Nederland

   0162-427528
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Ma – Vr: 08:30 – 17:00

   Social Media