dinsdag, 25 oktober 2016 12:16

Aansprakelijkheid tijdens sport en spel

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Sporten is gezond Sporten is gezond World wide web

Als zich tijdens het sporten of tijdens spel een ongeluk voordoet, geeft de veroorzaker vaak aan dat hij voor dit soort schade verzekerd is op zijn aansprakelijkheidsverzekering. Of de aansprakelijkheidsverzekeraar ook daadwerkelijk gaat uitkeren, is nog maar de vraag! Dat hangt af van de omstandigheden van het specifieke geval.

Afgelopen juli heeft de Rechtbank Gelderland uitspraak gedaan in een sport- en spelzaak. De rechtbank heeft zich in deze zaak gebogen over de vraag of de daad van de gedaagde ook als onrechtmatig moet worden beschouwd en of er aldus sprake is van aansprakelijkheid.

De casus

De gedaagde speelde een tafeltenniswedstrijd in competitieverband, waarbij zijn clubgenote (de eiseres) optrad als scheidsrechter/teller. Nadat de gedaagde zijn wedstrijd had gewonnen, liep hij op haar af. De eiseres stak vanuit zittende positie haar hand uit, omdat zij ervan uitging dat de gedaagde haar een high five wilde geven. De gedaagde gaf haar echter, vanuit staande positie, een slag met zijn vuist in de palm van haar hand (een zogenoemde boks). De eiseres heeft hierdoor pijn aan haar hand en kan niet werken. De eiseres meent dat de gegeven �boks� onrechtmatig is. Een high five is gebruikelijk in de tafeltenniswereld. Daarbij geeft ze ook aan dat het zeer waarschijnlijk is dat letsel ontstaat als iemand een harde, naar beneden gerichte, boks geeft.

De gedaagde verweert zich met de stelling dat de boks plaatsvond in een sport- en spelsituatie. In die wereld geldt een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid. Ook vindt gedaagde dat de boks geen ongebruikelijk, uitzonderlijke of abnormale gedraging is, waardoor deze niet als onrechtmatig kan worden aangemerkt.

De uitspraak

De rechtbank deelt de mening van de gedaagde en heeft geoordeeld dat er geen sprake is van een onrechtmatige daad van gedaagde. De sport- en spelsituatie maakt dat er geen sprake is van een onrechtmatige daad van gedaagde. Er volgt dus geen vergoeding aan de eiseres. De aansprakelijkheidsverzekeraar zal een dergelijke schade dan ook niet uitkeren.

Gelezen: 5489 keer Laatst aangepast op donderdag, 12 januari 2017 20:00
Meer in deze categorie: Op vakantie en ziek »
Timmermans Verzekeringen Logo

  • Adres

   Mathildastraat 48
   4901 HC Oosterhout
   Nederland

   0162-427528
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Ma – Vr: 08:30 – 17:00

   Social Media