Prive Nieuws

Vakantieplannen? Of je nou binnen Nederland op pad gaat of de landsgrens oversteekt: zorg dat je goed bent voorbereid. Check ook je verzekering: welke voorwaarden gelden er? Drie aandachtspunten!

Corona

Het is inmiddels een open deur, maar controleer goed wat jouw reis- of annuleringsverzekering zegt over corona. Als je naar een gebied gaat met een oranje of rood reisadvies, dan is er doorgaans geen dekking als het om (corona-gerelateerde) schades gaat. Het idee daarachter is dat je dit had kunnen weten. Het verschilt per reisverzekeraar of overige risico’s die niets met corona te maken hebben, zoals diefstal van bagage, wél gedekt zijn. Vaak staat dit vermeld op een pagina met veelgestelde vragen op de website van de verzekeraar. Kom je er niet uit, vraag het een van onze medewerkers. 

Bagage

Tijdens je vakantie bestolen worden, het is ontzettend vervelend en kan je plezier behoorlijk bederven. Gelukkig vergoedt een reisverzekering de schade. Maar: de verzekeraar zal wel nagaan of je goed op je spullen hebt gelet. In de meeste geschillen die ontstaan rondom reisverzekeringen staat de ‘normale voorzichtigheid’ centraal. Een consument moet zijn best doen om de schade te beperken, daar komt het eigenlijk op neer. Daarbij is van belang wat er precies in de voorwaarden van de verzekeringspolis staat. Soms stelt de verzekeraar heel specifieke eisen. Kijk die even na voordat je vertrekt, vooral wanneer je bagage in je auto vervoert. 

Dubbel verzekerd?

Sommige onderdelen van de reisverzekering worden door andere verzekeringen gedekt. Medische kosten worden bijvoorbeeld vergoed door je zorgverzekering. Blijf je binnen Nederland, dan hoef je voor dat doel dus geen reisverzekering af te sluiten. Maar voor het buitenland, waar andere tarieven kunnen gelden, is dat juist wel verstandig. Verder kennen sommige inboedelverzekeringen een buitenshuisdekking, het is verstandig om die even naast je reisverzekering te leggen. Zo voorkom je dubbele kosten. Wat betreft je auto: heb je echt een module pechhulp nodig of wordt dit bijvoorbeeld al geregeld door je autoverzekering of leasemaatschappij? Tot slot: volwassen (thuiswonenden of studerende) kinderen zijn soms meeverzekerd op de polis van hun ouders. Het is dan dus niet nodig dat ze zelf een verzekering sluiten. Het is je eigen verantwoordelijkheid om dit te controleren, je kunt er niet van uit gaan dat de verzekeraar dit voor je doet.

Per 1 juli 2021 is een aantal regelingen veranderd en zijn bijvoorbeeld het minimumloon en de AOW licht gestegen. Wat betekenen de veranderingen voor jou? Vul de handige tool van Wijzer in Geldzaken in.

Het minimumloon is per 1 juli 2021 gestegen naar € 1701,00 bruto per maand. Verschillende uitkeringen zijn gekoppeld aan de hoogte van het wettelijk minimumloon en stijgen daardoor mee. Denk aan AOW, IOAW, WW, WIA, ZW en de Toeslagenwet.

Maatregelen voor uw situatie

De tool 'Wat betekent dit voor mij?' van Wijzer in Geldzaken laat zien wat veranderingen in de wetten en regels op 1 juli 2021 betekenen voor jouw portemonnee. Als je antwoord geeft op de vragen over je leeftijd, inkomen en woonsituatie, krijg je een overzicht van maatregelen die voor jou van belang zijn.

Andere wijzigingen

De tool neemt ook een paar andere wijzigingen per 1 juli mee, zoals (indien van toepassing) de kosten van gas en stroom en de verhoogde negatieve rente bij een aantal banken.

 

Let op! Afhankelijk van de internetverbinding kan het even duren voordat de tool zichtbaar wordt.

 
Al een vakantie in het buitenland geboekt of zoek je nog een leuke camping? Hebben zaken als een negatieve testuitslag of een vaccinatiepaspoort jouw volle aandacht? Vergeet ook vooral je reisverzekering niet en voorkom vervelende verrassingen. Blijf ook tijdens je vakantie alert.

Niemand weet precies hoe het coronavirus zich tijdens de zomermaanden zal gedragen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voorziet alle landen van kleurcodes en die hebben effect op de dekking van je reisverzekering. De kleurcodes kunnen veranderen, net voor of tijdens jouw vakantie. Houd ze dus in de gaten.

Code groen

Bij deze code is er niets aan de hand. Het gebied is veilig en je reisverzekering kent geen bijzondere restricties.

Code geel

Als je naar een gebied gaat met een geel reisadvies, dan biedt je reisverzekering gewoon dekking voor de zaken waarvoor je normaal ook verzekerd bent. Maar je moet wel opletten. Wanneer het aantal besmettingen toeneemt en het reisadvies van de overheid springt op oranje, dan verwacht je verzekeraar dat je het gebied zo snel mogelijk verlaat.
Als je geen actie onderneemt, dan loop je kans dat je niet meer gedekt bent door je reisverzekering. Neem daarom altijd contact op met je reisverzekeraar als je van mening bent dat je het gebied niet op een veilige manier kunt verlaten.

Code oranje of rood

Als je naar een gebied gaat met een oranje of rood reisadvies, dan is er doorgaans geen dekking als het om (corona gerelateerde) schades gaat. Het idee daarachter is dat je dit had kunnen weten. Het verschilt per reisverzekeraar of overige risico’s die niets met corona te maken hebben, zoals diefstal van bagage, wél gedekt zijn. Vaak staat dit vermeld op een pagina met veelgestelde vragen op de website van de verzekeraar. Kom je er niet uit, vraag het een van onze medewerkers .

woensdag, 09 juni 2021 08:03

Auto uitlenen? Hier moet je op letten!

Een vriend vraagt of hij je auto mag lenen voor een weekendje weg. De buurvrouw heeft een lekke band en met spoed jouw auto nodig. Of een van de kinderen wil graag de gezinsauto meenemen om naar een feestje te rijden. Weet jij hoe ze dan verzekerd zijn?

Een kwart van de mensen die hun auto weleens uitlenen denkt dat degene die de auto leent verzekerd moet zijn. Maar dat is niet zo. In geval van een schade is het de verzekering van de uitlener, die de schade dekt. De autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Wel moet de gastbestuurder (uiteraard!) bevoegd zijn om te rijden: een rijbewijs hebben dus. En ook moet jij toestemming hebben gegeven voor het gebruik van je auto.

Schadevrije jaren
Een eventuele schade wordt dus gedekt door jouw autoverzekering, maar de terugval in schadevrije jaren niet! Uit een analyse van vergelijker Pricewise blijkt dat Nederlandse autobezitters gemiddeld zeven schadevrije jaren hebben. Bij een gemiddelde premie van 540 euro per jaar met zeven schadevrije jaren loopt de extra premie door een terugval op tot wel 290 euro per jaar.
Het kan dan voordeliger zijn om de schade zelf te betalen. Je kunt daarover afspraken maken met degene die je auto leent. Datzelfde geldt voor verkeersboetes: ook die zullen op jouw deurmat vallen. Maak er afspraken over.

maandag, 03 mei 2021 11:14

Polderblindheid

Polderblindheid ontstaat door afwezigheid van prikkels die er voor zorgen dat je alert blijft tijdens het rijden. Saaie rechte wegen en een eentonig landschap kunnen er voor zorgen dat je als bestuurder minder snel reageert op onverwachte gebeurtenissen in het verkeer met als gevolg soms hele nare ongevallen, regelmatig met letsel tot gevolg. De wegen waarop dit vaak voorkomt zijn de Nederlandse polderwegen. Vandaar ook de naam ‘polderblindheid’.

Veel Nederlanders besteden meer aandacht aan hun autoverzekering dan aan de belangrijkste verzekering voor hun woonhuis: de opstalverzekering. Deze wordt vaak in combinatie met een inboedelverzekering afgesloten en keert uit bij brand, storm en inbraak.

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat veel huiseigenaren de verzekering afsluiten maar er vervolgens amper nog naar omkijken. Ze weten vaak niet wat wel en niet onder de dekking valt. Dat is opmerkelijk omdat het in geval van een schade om forse bedragen kan gaan.

 

woensdag, 14 april 2021 08:21

Elektrische voertuigen

De wens om steeds meer duurzaam te ondernemen en de ontwikkelingen in de auto-industrie zorgen ervoor dat, met op dit moment ongeveer 160.000 elektrische voertuigen in Nederland, het aandeel geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven voertuigen in het dagelijks verkeer snel toeneemt. Tel daar nog het snel groeiende aantal elektrische scooters, motoren, bestelauto’s en dergelijke bij op en het wordt duidelijk dat wij serieus rekening moeten houden met deze voertuigen.

Televisies, smartphones, spelcomputers, elektrische fietsen… wist je dat er in een gemiddeld huishouden meer dan 110 batterijen en accu’s liggen? Waar veel mensen niet over nadenken is dat dit ook risico’s met zich meebrengt. 

Wie fraude pleegt (of daartoe een poging doet) met zijn verzekeringen, kan daar nog een tijd last van houden. De fraudepleger kan namelijk worden opgenomen in een register dat ook andere financieel dienstverleners kunnen raadplegen. Dat kan problemen geven bij het afsluiten van toekomstige verzekeringen.

Fraude met verzekeringen komt heel vaak voor: in 2019 ontdekten verzekeraars 22.376 fraudezaken en ze voorkwamen daarmee 96 miljoen euro aan onterechte uitkeringen.

woensdag, 03 maart 2021 08:22

Ga veilig de weg op in de lente

Langzamerhand wordt de wereld om ons heen weer groen.

Vanaf half mei neemt de kans op (nacht)vorst weer af en gaan de temperaturen overdag weer omhoog. Het is langer licht, maar de zon staat nog gevaarlijk laag.

Hieronder geven wij u enkele tips om de veiligheid te verhogen:

 

Timmermans Verzekeringen Logo

  • Adres

   Mathildastraat 48
   4901 HC Oosterhout
   Nederland

   0162-427528
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   Ma – Vr: 08:30 – 17:00

   Social Media